Wat is freestyle voetbal

Freestyle voetbal draait om het al hooghoudend trucs uit te voeren met een bal.
Vrijheid staat centraal in de sport. Hierdoor ontstaan er veel trucs, combinaties en stylen.
Het is een persoonlijke expressie die een freestyle voetballer laat zien tijdens het hooghouden.
Het wordt dan ook vaak als een kunstvorm gezien.

Jaarlijks groeit de community waardoor er steeds meer toernooien bijkomen.
Tijdens een toernooi battlen de freestylers tegen elkaar, waarbij uiteindelijk de beste van het toernooi tot winnaar wordt verkozen. Elke speler moet zichzelf in 3 rondes van 30 seconden bewijzen.
Een jury beoordeelt de deelnemers op moeilijkheidsgraad, originaliteit, all round trucs, uitvoering van de trucs, variatie en het aantal fouten dat men maakt.

Er zijn 3 verschillende categorieën trucs:
- Uppers: trucs die worden uitgevoerd met hoofd, nek, schouders en borst.
- Lowers: trucs die worden uitgevoerd tijdens het staand hooghouden met de benen en voeten.
- Sitdowns : trucs die worden uitgevoerd tijdens het zittend hooghouden.

 

Uppers

Uppers

Lowers

Lowers

Sitdowns

Sitdowns


 

DE GESCHIEDENIS VAN FREESTYLE VOETBAL

Het is niet precies aan te geven wanneer het freestyle voetbal is ontstaan. Het ‘gewone’ balletje hooghouden is al zo oud als het voetballen zelf.  Van de basistrucs van freestyle voetbal zoals de ‘neck stall’ (bal in de nek) en de ‘around the world’ (rondje om de wereld) is bekend dat deze honderd jaar geleden al werden vertoond door circusartiesten. De sport begint zich snel verder te ontwikkelen in de beginjaren 2000 en groeit uit tot een regelrechte hype. Onder meer doordat diverse internationale sportmerken trucs van supersterren als Ronaldinho gaan gebruiken in commercials. Ook via sites waarop video's geplaatst kunnen worden, zoals YouTube en Instagram, laten steeds meer freestylers wereldwijd hun kunsten met de bal zien. Hiermee is een ‘echte’ sport geboren en tegelijkertijd realiseren de freestylers zich dat er geen beperkingen zijn en zo ontstaan allerlei verschillende stijlen met als streven om via een unieke combinatie je stempel te drukken op de sport. Door de huidige generatie wordt freestylen gezien als een kunstvorm, een sport en een lifestyle ineen.

 

Meer over de geschiedenis van freestyle voetbal // KLIk hier


 

 Het unieke aan freestyle voetbal

Het enige wat je nodig hebt is een bal. Voor de rest kan je overal het balletje hooghouden.
Het is een sport die door iedereen kan worden beoefend. Jong of oud, meisje of jongen het maakt niet uit.
Je hebt de vrijheid om zelf te kiezen wat te doen. Je maakt je eigen keuzes en bepaalt wat, waar, wanneer en hoe je gaat trainen. Je bent dan ook zelf je eigen coach. Door deze vrijheid is het zo dat vaak iedere freestyler zijn eigen style heeft met zijn eigen combinaties en of trucs.

De freestyle voetbal community kan wel gezien worden als één grote familie. Iedereen respecteert elkaar. Het maakt niet uit welke niveau-, sociale-, ras-, culturele- en geloofsverschillen er zijn, iedereen is één. Regelmatig worden er meetings georganiseerd vanuit de community om elkaars passie te delen.
Door deze sport leer je veel nieuwe mensen kennen, reis je naar verschillende interessante bestemmingen en kom je meer te weten over het leven en de wereld.  Veel freestylers hebben wereldwijd via social media contact met elkaar. 

 Freestyle voetbal creëert fundamentele kernvaardigheden die gebruikt kunnen worden in alle aspecten van het leven en in andere sportdisciplines. Het gaat hierbij om lichaamsbewustzijn, evenwicht, ritme, controle, aanraking, coördinatie, maar ook innerlijke voordelen zoals zelfvertrouwen, respect, geduld, doorzettingsvermogen, creativiteit en verantwoordelijkheid nemen.